historie
Het begin
Joop, nu 62 jaar oud, vond als klein manneke een duifje gewond op straat. U weet hoe kinderen zijn, zo’n beestje wordt met dierenliefde omringd. Het duifje kwam er bovenop en ook op die leeftijd was al bekend dat je voor nakomelingen met z’n tweeën moest zijn... Dus toen het ernaar uitzag dat het een duivinnetje was, moest er een partner komen. Op de bekende Woenselse markt stond marktkoopman Lutterveld wekelijks met kippen, konijnen, duiven en nog meer spul voor d’n handel. Daar werd voor een paar centen een ongeringde doffer gekocht, die kleine Joop wel geschikt leek voor zijn duivinneke. En zie, een kweekkoppel was gevormd. Hier ligt de oorsprong van een duivenmelkercarrière. Hij werd op twaalfjarige leeftijd lid van PV De Vredesduif in de C.C. Eindhoven. In deze club werd wekelijks een verenigingsprijs vervlogen voor de 1ste prijs. Duivenboeken, jonge Klare, gerookte worst, altijd was er wel een naturaprijs geschonken door de ene of andere. En U raadt het al, vanaf het begin deed Joop regelmatig een greep in die prijzenmand met nakomelingen van zijn “kweekkoppel”!
Kleintje
Zo ook met “Kleintje” een duifje waarmee de kenners in de club medelijden hadden en hem adviseerden het beestje op te ruimen.
Maar het duifje werd door Joop vertroeteld. Als piepertje van veertien dagen werd het met broedschotel en al letterlijk op het gras in het zonnetje gezet. Uiteindelijk werd het beestje door al deze belangstelling zo handtam, dat hij de jonge duif overal mee naar toe kon nemen. Kwam Joop na een vermoeiende schooldag thuis, dan dook hij meteen het duivenhokje in, pakte zijn tam duifke en zette haar op de schouder. Aan de inmandtafel bij het inkorven werd er weer eens hoofdschuddend geknikt als joop zijn “Kleintje” aanreikte. Maar ’s Zondags was hij al die groten vaak te snel af en gaf met zijn favorietje de medestrijders het nakijken.
Zoontjens, Riel
Als 17-jarige knaap ontdekte hij dat er in Eindhoven nog meer te doen was dan het houden van postduiven. Joop sloeg zijn eigen vleugels uit en de duiven raakten op de achtergrond. Vader Jan nam het roer over, toen hij zag dat zijn zoon er weinig meer om gaf.
Toen bleek ook al dat vader Koch niet zo’n gedreven melker was als Joop, maar toch zorgde hij ervoor dat de duivensport bleef leven in de Kalverstraat.
In de familie vond een gebeurtenis plaats, die uiteindelijk voor een doorbraak in de postduivensport zou zorgen. Hans Koch, broer van Joop, trouwde met een dochter van de legendarische Jan Zoontjens uit Riel. En nu begrijpt U wel wat het gespreksonderwerp was op menig feestje waar beide families zich troffen...Jan Zoontjens met zijn zoon Wal, vader Jan en zoon Joop keuvelden wat af.
Het kon niet anders, zo moest er natuurlijk ook iets van het goede Zoontjens-soort naar Eindhoven komen.
Toen Jan Zoontjens een koppel jonge duiven bracht zei hij: Deze jongen komen uit de besten en als je daar niet mee kan presteren kun je beter stoppen met duiven. Joop kreeg zo weer interesse en hij ging zich weer bemoeien met de duiven.
Twee jongen van die koppels werden al meteen 1ste en 2de kampioensduif van Eindhoven. Zo kwamen er jaarlijks een paar duiven van Jan en later van Wal Zoontjens bij. Vanaf toen zijn de prestaties steeds beter geworden op de hokken, waar gespeeld werd onder de naam J. Koch & zn. en later onder Joop Koch.